Kapcsolat felvételi adatok:Levél cím:
|
Bio homoktövis-szilva vegyes gyümölcslekvár
![]() A lekvár 36g/100g bio homoktövist és 24g/100g bio szilvát tartalmaz. Bio nádcukorral készült, tartósítószert nem tartalmaz.
A homoktövisről A homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Latin neve arra utal, hogy az ókori görögök lovaikat a növény termésével etették, hogy szőrük fényes, egészséges legyen. A Föld északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkba is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány. Botanikai leírás A homoktövis az ezüstfavirágúak rendjének, az ezüstfafélék családjának a tagja. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (olajfűzfa, olajfa). Sarjtelepes, 1.5-3 m magasságú lombhullató tövises cserje vagy 8-10 méterre megnövő kis fa. Ágai ezüstösen csillogó pikkelyszerű szőrökkel fedettek és tövisesek. A Szibériából származó nemesített altáji fajtákon a tövisek ritkábbak, vagy hiányoznak. Levelei szórt állásúak, lándzsásak, 4-6 cm hosszúak, fonákjuk ezüstös csillagszőrös. Kétlaki, szélmegporzású cserje. Kétlakisága miatt telepítéskor nő- és hímivarú növényeket is kell ültetni. Bőséges terméshez 9 nőivarúra 1 hímivarú növényt kell számítani, és a szélirányt is figyelembe venni. Virágait a másodéves vesszőkön hozza. A rügyek a hajtás csúcsán tömötten állnak, a porzós egyedeken vastagok, tobozszerűek, a termős egyedeken vékonyak, vesszőhöz simulók. Virágai lombfakadás előtt márciusban nyílnak. Csöves virágai jelentéktelenek. 3-5 éves kortól terem. Termése egymagvú álbogyó, 6-8 mm átmérőjű gömbölyded vagy tojás alakú, lédús, vékonyhéjú. Gyümölcse szeptember végétől kezd érni, és egész télen az ágakon marad. Hazánkban az altáji fajták egy hónappal korábban, már augusztusban érnek. A termés erőteljes savanykás ízét a dér hidege alakítja édessé. A skandináv államokban, Szibériában és Mongóliában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, szörpnek, üdítőitalnak és lekvárnak. Hatása A homoktövis termése jelentős mértékben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg%), karotint (10-15 mg%), B1- (0,016-0,039 mg%), B2 –vitamint (0,03-0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%). Figyelemre méltó a kalcium-, magnézium- és cinktartalma. A homoktövis terméshúsa 1-2%, magja pedig 12-15%-ban hordoz zsíros olajat, amely más-más összetételt mutat. A húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, a magban inkább linol- és linolénsavat találhatunk. Nagy antioxidánsvitamin- és flavonoidtartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a sugárterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Immunerősítő, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hatásos a máj betegségei ellen, kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre. A magolajnak baktericid hatást tulajdonítanak. Olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre. |