Kezdő lap
Termékek
Magunkról
Partnerek

 

Kapcsolat felvételi adatok:

Levél cím:
Quali-T Bt.
4551 Nyíregyháza, Pompás utca 27.
Fax/Tel.:
00-36-42-450-834

e-mail:
quali-t@uw.hu

 

Bio Homoktövis-Szilva lekvár

Beregi Bio Szilvalekvár

Bio Szamócadzsem

Bio Bodza- Szilva vegyeslekvár

Bio Homoktövis lekvár

Birsalma sajt

Bio Aszaltszilva

Bio Szilvalekvár Bio Szamócadzsem Bio Meggydzsem Bio Bodza lekvár Bio Homoktövis lekvár Birsalma sajt Bio Aszalt szilva
             
           
100%- os
bio natúr alma- és homoktövislé
           

Bio homoktövis-szilva vegyes gyümölcslekvár

Kiszerelés: 240g
Kellemesen savanykás, intenzív ízű és illatú különleges lekvár. Magas – 36g/100g –homoktövis tartalma biztosítja a lekvár egészségre gyakorolt kedvező hatását. Bár a hőkezelés során a vitaminok egy része elpusztul, a homoktövis magas ásványi anyag (Ca, Mg, Zn) és flavonoid tartalma, valamint speciális zsírsav összetétele biztosítja a kedvező élettani hatásokat, pl: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatokat, serkenti a szervezet méregtelenítő működését, védi a májat, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A lekvár 36g/100g bio homoktövist és 24g/100g bio szilvát tartalmaz. Bio nádcukorral készült, tartósítószert nem tartalmaz.

 

A homoktövisről

 A homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Latin neve arra utal, hogy az ókori görögök lovaikat a növény termésével etették, hogy szőrük fényes, egészséges legyen.

 A Föld északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkba is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.

 Botanikai leírás 

A homoktövis az ezüstfavirágúak rendjének, az ezüstfafélék családjának a tagja. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (olajfűzfa, olajfa).

Sarjtelepes, 1.5-3 m magasságú lombhullató tövises cserje vagy 8-10 méterre megnövő kis fa. Ágai ezüstösen csillogó pikkelyszerű szőrökkel fedettek és tövisesek. A Szibériából származó nemesített altáji fajtákon a tövisek ritkábbak, vagy hiányoznak.  Levelei szórt állásúak, lándzsásak, 4-6 cm hosszúak, fonákjuk ezüstös csillagszőrös.

Kétlaki, szélmegporzású cserje. Kétlakisága miatt telepítéskor nő- és hímivarú növényeket is kell ültetni. Bőséges terméshez 9 nőivarúra 1 hímivarú növényt kell számítani, és a szélirányt is figyelembe venni. Virágait a másodéves vesszőkön hozza. A rügyek a hajtás csúcsán tömötten állnak, a porzós egyedeken vastagok, tobozszerűek, a termős egyedeken vékonyak, vesszőhöz simulók. Virágai lombfakadás előtt márciusban nyílnak. Csöves virágai jelentéktelenek. 3-5 éves kortól terem.

Termése egymagvú álbogyó, 6-8 mm átmérőjű gömbölyded vagy tojás alakú, lédús, vékonyhéjú. Gyümölcse szeptember végétől kezd érni, és egész télen az ágakon marad. Hazánkban az altáji fajták egy hónappal korábban, már augusztusban érnek. A termés erőteljes savanykás ízét a dér hidege alakítja édessé. A skandináv államokban, Szibériában és Mongóliában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, szörpnek, üdítőitalnak és lekvárnak.

Hatása 

A homoktövis termése jelentős mértékben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg%), karotint (10-15 mg%), B1- (0,016-0,039 mg%), B2 –vitamint (0,03-0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%). Figyelemre méltó a kalcium-, magnézium- és cinktartalma. A homoktövis terméshúsa 1-2%, magja pedig  12-15%-ban hordoz zsíros olajat, amely más-más összetételt mutat. A húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, a magban inkább linol- és linolénsavat találhatunk.

Nagy antioxidánsvitamin- és flavonoidtartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a sugárterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Immunerősítő, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hatásos a máj betegségei ellen, kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre. A magolajnak baktericid hatást tulajdonítanak. Olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre.

vissza a lap tetejére